Leucin
Andre navne: (2S)-2-amino-4-methylpentansyre
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Leucin, også kendt som (2S)-2-amino-4-methylpentansyre, er en af de ni essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, og som derfor skal indtages gennem kosten eller kosttilskud. Det er en af de tre forgrenede aminosyrer (BCAA) sammen med isoleucin og valin. BCAA udgør op til en tredjedel af muskelproteinet og spiller en nøglerolle i processen med muskelvækst og restitution.
Leucin findes i mange proteinrige fødevarer som kød, fisk, æg, mejeriprodukter, soja og nødder. Alle disse produkter er således vigtige kilder til dette essentielle element. Leucin er også almindeligt anvendt i kosttilskud og sportsernæring, især hos folk, der dyrker bodybuilding eller andre former for styrketræning. Det skyldes, at leucin har evnen til at stimulere proteinsyntesen i musklerne, hvilket fremmer muskelvækst og også hjælper musklerne med at restituere sig efter anstrengende træning. Derudover bruges leucin også i nogle lægemidler og er en del af en behandling til patienter med muskelatrofi eller som en del af ernæringsstøtten til alvorligt syge og rekonvalescenter.