Lang peber (Piper longum)
Andre navne: langt pebertræ, peber pipali, peber pippali
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Lang peber, også kendt som lang peber, pipali peber eller pippali peber, er en art af tropisk klatreplante, der tilhører peberfamilien. Denne eksotiske urt stammer fra Indien, hvor den i århundreder er blevet brugt i traditionel ayurvedisk medicin for sine medicinske fordele, især for sine kraftige antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. På grund af dens særlige udseende og karakteristiske skarpe aroma bruges den også ofte som et dekorativt element i kulinarisk kunst.
Frugterne ligner sort peber, men er dobbelt så lange og smalle, nogle gange op til to centimeter lange. Deres smag er meget udtalt med en let sødlig baggrund og en stærk pebret note. Det er et populært krydderi i det indiske, indonesiske og malaysiske køkken, hvor det bruges til at lave traditionelle karryblandinger, saucer, supper og krydrede marinader. På grund af sin karakteristiske smag bruges lang peber også i nogle typer alkohol, såsom gin, og er i stigende grad populær på hjemmeapoteker som en ingrediens i urtete og tinkturer. Dens tørrede frugter kan også findes i mange krydderiblandinger og naturlige kosttilskud. I den farmaceutiske industri bruges lang peber til fremstilling af medicin og kosttilskud på grund af de førnævnte terapeutiske virkninger.