Laktose (Saccharum lactis)
Andre navne: Laktose
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Laktose, eller saccharum lactis, er et naturligt sukker, der findes i mejeriprodukter. Dette disaccharid består af glukose- og galaktosemolekyler. Det er unikt, fordi det kun forekommer naturligt i mælk fra pattedyr. Laktose er vigtigt for nyfødte, hvor det fungerer som en vigtig komponent i energiabsorptionen gennem fermentering i tyktarmen. På grund af sine sødende egenskaber bruges laktose ofte i fødevareindustrien.
Produkter, der indeholder laktose, omfatter mælk og mejeriprodukter som yoghurt, ost og is. Det kan også findes i færdige supper, vegetabilske fedtprodukter, bagværk, tørret te og kaffe, chokolade og mange andre fødevarer. I fødevareindustrien bruges laktose til at forbedre konsistensen og stabiliteten af fødevarer som f.eks. is. I medicinalindustrien er det en meget populær ingrediens i fremstillingen af medicin, hvor det fungerer som tabletfyldstof. Den søde smag af laktose hjælper også med at maskere den ubehagelige smag af nogle lægemidler. Det skal bemærkes, at nogle mennesker er laktoseintolerante, og for dem er indtagelse af laktose uhensigtsmæssigt. Heldigvis findes der i dag alternativer til næsten alle mejeriprodukter.