Laktase
Andre navne: Lactase, Lactase-phlorizin hydrolase, Glycosylceramidase
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Laktase, også kendt som Lactase, Lactase-phlorizin hydrolase eller Glycosylceramidase, er et vigtigt enzym, der produceres i tyndtarmen hos pattedyr. Dets vigtigste funktion er at nedbryde laktose (det sukker, der findes i mælk) til simple sukkerarter - glukose og galaktose, som derefter lettere absorberes af kroppen.
Betydningen af dette enzym er afgørende for produktionen af visse fødevarer. Det er især vigtigt i fremstillingen af laktoseprodukter, der er beregnet til personer med laktoseintolerans. Disse mennesker mangler enzymet laktase, som gør dem i stand til at fordøje laktosen i mejeriprodukter. Producenter af laktoseholdige fødevarer tilsætter derfor dette enzym til deres produkter for at nedbryde laktosen og dermed gøre det muligt for laktoseintolerante mennesker at indtage dem. Laktase bruges derfor i vid udstrækning til fremstilling af laktosefri mejeriprodukter som yoghurt, ost og mælk.
Ud over fødevareindustrien bruges laktase også i den farmaceutiske industri. På grund af dets evne til at nedbryde laktose til simple sukkerarter bruges det i produktionen af forskellige lægemidler til mennesker, der lider af laktoseintolerance. Sådanne lægemidler kan f.eks. omfatte forskellige tabletter, kapsler eller pulvere.