Lakrids (Glycyrrhiza glabra)
Andre navne: Lakrids, lakrids, sødt træ, pendre, søde krydderier
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Lakrids, også kendt som lakrids eller lakrids, er en flerårig urt, der tilhører bærfamilien. Planten er kendt under mange navne, bl.a. 'sweet wood', 'pumpernickel' eller 'sweet spice', og den er især populær på grund af sine medicinske egenskaber og sin særlige søde smag. Den er hjemmehørende i sydeuropæiske lande og Vest- og Centralasien, men er nu allestedsnærværende andre steder som Rusland, Spanien, Italien og Tyrkiet. Lakrids er en flerårig, op til to meter høj urt med dybtgående rødder, der kan overleve under ekstreme forhold.
Lakrids bruges hovedsageligt til roden, som høstes efter tre til fire års vækst og er en kilde til værdifulde stoffer som glycyrrhizin, der er op til 50 gange sødere end sukker. På grund af sin karakteristiske søde smag bruges lakrids i fødevareindustrien, primært til produktion af bolsjer, slik og andre søde sager. Traditionelle produkter omfatter italiensk lakridskonfekt, engelsk lakridskonfekt og hollandsk lakridskonfekt. Her i landet er det mest kendt i form af lakridsstænger. I spiritusindustrien bruges lakrids til at give smag til visse likører og bitre alkoholiske drikke. Uden for fødevareindustrien indgår den ofte i sammensætningen af mange lægemidler og teblandinger. Lakrids bruges også ofte i kosmetikindustrien på grund af sine beroligende og antiinflammatoriske egenskaber.