Løg (Allium cepa)
Andre navne: løg, løg hvidløg, purløg, skalotteløg, løg, allium, Allium salota, Cepa vulgaris, Kepa esculenta
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Køkkenløget, eller Allium cepa, er en af de mest alsidige vegetabilske produkter, der bruges i gastronomien verden over. Denne urt fra liljefamilien bruges for sin velsmagende og aromatiske underjordiske løgstamme såvel som for sine blade og blomster. Løget er kendt under mange navne, afhængigt af dets lokalitet og sort - løg hvidløg, purløg, skalotteløg, løg, allium, Allium salota, Cepa vulgaris eller Kepa esculenta.
Den vigtigste anvendelse er dog i madlavningen. Det er grundlaget for enhver stærk bouillon, en base for saucer og en vigtig ingrediens i mange salater og varme retter. Løg kan spises friske, kogte, ristede eller stegte. Takket være sin stærke og unikke smag er den med til at fremhæve smagen af retter. Derudover bruges løg også i industrien - produktionen af løgchips har været meget populær på det seneste. Og det er ikke kun i fødevareindustrien, at løgene har deres plads. I kosmetik bruges det til at lave masker til hud og hår, i medicin er det værdsat for sine antioxidante egenskaber, og biavlere bruger det som et naturligt middel mod varroatose.