Kornel (Cornus officinalis)
Andre navne: forårskornel, kornel, kornel, kornel, shan zhu yu, shanyúróu, kizil, cornelian-kirsebær
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Kornel, også kendt som forårskornel, cedertræskornel, snorekornel eller bare kornel, er en plante, der tilhører kornel-familien (Cornaceae) og kornel-slægten (Cornus). Det er en løvfældende busk eller et lille træ, der er hjemmehørende i Sydeuropa og Vestasien. Den er ret sjælden i Tjekkiet. Det er en træagtig plante med smukke, lysegule blomster, der dukker op sidst på vinteren eller i det tidlige forår, før planten springer ud. Om efteråret producerer planten små, ovale, knaldrøde bær, som ikke kun er smukke at se på, men også meget nyttige.
Faktisk er kornel meget værdsat i mange kulturer for sine frugter, som bruges i medicin, men også i fødevareindustrien. I traditionel kinesisk medicin bruges frugterne af kornel (shan zhu yu) til at behandle forskellige lidelser som diabetes og nyresygdomme. I det tyrkiske og iranske køkken er frugterne af denne plante (kendt som kizil) meget populære i produktionen af marmelader, syltetøj eller sirup. De er også fremragende til vin og likør. Frugterne af kornel har en stærk, sød og syrlig smag og er rige på C-vitamin og antioxidanter. Deres høje pektinindhold gør dem til et ideelt råmateriale til fremstilling af gelé og marmelade. Men kornel bruges ikke kun til kulinariske og medicinske formål. Denne plante er også populær i gartnerier på grund af sine smukke blomster og attraktive frugter. De unge skud af kornel er også velegnede til fremstilling af kurve og møbler.