Kombucha
Andre navne: Kombucha
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Kombucha, også kendt på tjekkisk som kombuča, er en drik, der fremstilles ved at fermentere te. Denne fermenterede drik stammer oprindeligt fra Østasien, men i løbet af de sidste par år er den blevet meget populær over hele verden. Kombucha er værdsat for sine sundhedsmæssige fordele, som hovedsageligt er forbundet med dens probiotiske egenskaber og vitaminindhold. Traditionen for kombuchaproduktion går tusindvis af år tilbage og er forbundet med adskillige myter og legender.
Kombucha-drikken bruges hovedsageligt som et forbrugsprodukt, der sælges på flasker i mange forskellige varianter og smagsvarianter. Ud over den klassiske kombucha findes der også varianter med smag af forskellige frugter, urter eller krydderier. Ud over drikken bruges kombucha også i kosmetikindustrien. For eksempel til fremstilling af ansigtsmasker, tonics og serummer, hvor man udnytter dens antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. Desuden bruges kombucha også til produktion af likører og vineddiker. Med drikkens voksende popularitet dukker kombucha også op i andre produkter som is og kiks.