Kinesisk yamsrod (Dioscorea batata)
Andre navne: Lys rod, kinesisk kartoffel
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Yam Chinese eller Light Root eller kinesisk kartoffel er en værdifuld plante, der hovedsageligt dyrkes i Asien, især i Kina, Korea og Japan. Dens botaniske navn er Dioscorea batata, og det er en klatreplante. Den kan blive op til 5 meter høj og er kendt for sine knolde, som er lange, cylindriske og gulhvide, nogle gange lyserøde. Denne spiselige plante har unikke egenskaber, der gør, at den betragtes som en superfood - en næringsrig fødevare med mange sundhedsmæssige fordele.
Kinesisk yams anvendes hovedsageligt i gastronomien. Det er en førsteklasses råvare til fremstilling af forskellige retter, der tilberedes på samme måde som kartofler - kogt, bagt, stegt eller grillet. Den kan også spises rå. Den er meget populær i køkkenet på grund af sin neutrale smag og faste konsistens. Den bruges også til at lave stivelse, som er en vigtig ingrediens i bagning, konfekt og nudelfremstilling. Dens knolde bruges også som hjemmemedicin mod diarré, diabetes og til at styrke immunforsvaret. Ud over de gastronomiske anvendelser bruges yams også i kosmetik. Man udvinder et ekstrakt af knoldene, som tilsættes til cremer, masker og andre kosmetiske produkter på grund af dets fremragende fugtgivende og nærende egenskaber. I traditionel kinesisk medicin bruges yam til at behandle en lang række lidelser, herunder astma, hoste, bronkitis, gigt, menopausale problemer, nyresygdomme og også som en tonic for hjertet.