Kikærte (Cicer arietinum)
Andre navne: cicer, romersk ært, cirna, kikært, kikærter, kikærter
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Kikærter (Cicer arietinum), også kendt som cicer, romersk ært, cirna, cyzrna eller almindelig kikært, er en plante i bælgplantefamilien. Bønnerne fra denne plante er hovedingrediensen i mange traditionelle retter i Sydasien, Middelhavsområdet og Mellemøsten. I århundreder har kikærter været en populær spise i disse regioner, og i dag er de kendt og elsket over hele verden.
Kikærter er frugten af en plante, der er rig på protein og fibre, og som har mange anvendelser i fødevareproduktionen. For eksempel bruges de til at lave hummus, en traditionel mellemøstlig ret lavet med kikærter, tahini (sesampasta), hvidløg og citron. Kikærter bruges også til at lave falafel, en populær vegetarisk bold, der stammer fra Mellemøsten. Kikærter er også en vigtig del af det indiske køkken, hvor de bruges til at lave chana masala, en ret lavet med kikærter og krydderier, eller til at lave mel, kaldet grahamsmel, som bruges til at lave slik og stegt mad. Kikærter er også en populær ingrediens i supper og salater. På det seneste er der også blevet lavet vegetabilsk mælk og kødalternativer af kikærter. Uanset hvordan kikærter tilberedes, er de altid en god kilde til protein og fibre.