Kastanje (Castanea sativa)
Andre navne: kastanjetræ
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Kastanjetræet, videnskabeligt kaldet Castanea sativa og også kendt som kastanjetræet, er et træ, der er karakteristisk for Syd- og Vesteuropa, hvor det er blevet brugt siden forhistorisk tid. Arten er især populær i Italien, Frankrig og på Balkan, hvor den ikke kun er eftertragtet for sin spiselige frugt, men også for sit træ. Træet har typiske brede, mørkegrønne blade, der bliver gule til brune i efterårsmånederne. Frugterne er indkapslet i tornede hylstre, der åbner sig, når frugten modner.
Kastanjetræets frugter, eller kastanjer, bruges på mange forskellige måder. I Middelhavslandene er de en populær del af kosten, både rå og ristede eller kogte. De indgår som ingredienser i supper, tilbehør, bagværk samt søde retter og desserter. Kastanjer kan også bruges til at fremstille mel, som ofte bruges i glutenfri diæter. Kastanjer er rige på fibre, vitaminer, især C-vitamin, og andre mineraler som kalium, magnesium og jern. Kastanjer presses også til olie, som bruges i kosmetik- eller medicinalindustrien. Ud over frugten er kastanjetræet også vigtigt i bygge- og møbelindustrien, da træet er meget holdbart og også bruges i tømrerarbejde og møbelfremstilling.