Karubin
Andre navne: E410, johannesbrødkernemel, johannesbrødkernemel
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Carubin, også kendt som E410, johannesbrødkernemel eller carob, er en blanding af polysaccharider, der udvindes af en plante kaldet johannesbrødtræet, nærmere bestemt dets frø. Denne plante vokser hovedsageligt i Middelhavsområdet, og dens frugter bruges hovedsageligt i fødevareindustrien som et alternativ til kakao eller som en sundere sukkererstatning. Fordelen ved johannesbrød er, at det ikke behøver at blive sødet, da det indeholder naturlige sukkerarter.
En af de mest almindelige anvendelser af carubin er i fødevareindustrien, hvor det fungerer som fortykningsmiddel eller stabilisator i forskellige produkter. Det kan f.eks. findes i is, yoghurt, ost, flødeskum og forskellige salatdressinger. På grund af dets egenskaber er det også en velegnet komponent til fremstilling af glutenfri dej. Carubin bruges også i kosmetikindustrien, hvor det tilsættes shampoo, badegeler og peelingcremer. Stoffet betragtes generelt som sikkert og uskadeligt. Det kan dog bruges af alle, også gravide og små børn.