Karse (Lepidium sativum)
Andre navne: havekarse, chandrashur/chandrashoor, Nasturtium sativum, Thlaspi sativum
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Brøndkarse (Lepidium sativum), også kendt som havekarse, chandrashur/chandrashoor, Nasturtium sativum eller Thlaspi sativum, er en plante, der hører til Brassicaceae-familien. Denne etårige plante stammer fra det sydvestlige Asien, men dyrkes nu over hele verden. Man finder den oftest på marker, i vejkanter og i parker og haver, hvor den dyrkes på grund af sine aromatiske blade. Dens høje vækst på op til 50 cm, med små hvide blomster og afrundede flige, giver et unikt udseende til landskabet.
Brugen af brøndkarse er mangfoldig. Den er populær på grund af sin særlige bitre smag. Dens karakteristiske skarpe smag er bedst i salater og er en velegnet ingrediens i forårs- og sommerretter. Det anbefales at tilsætte den til en ret lige før servering for at bevare så meget af dens typiske smag og aroma som muligt. Fans af stærke smage bruger den også ofte i krydrede saucer eller supper. Den bruges også som krydderurt i forskellige produkter - man kan finde den i friske og tørrede krydderurteblandinger, urteteer eller kronespiritus. Brøndkarse er en rig kilde til vitaminer og mineraler, især C-vitamin, kalcium og jern. Den har været brugt i østlig medicin i århundreder til behandling af en række lidelser, herunder astma, bronkitis, gigt og hæmorider.