Karamel
Andre navne: Karamel, E150, sukkerovertræk
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Karamel er en populær lækkerbisken, som mange af os forbinder med en barndomsfavorit. Men ud over det henviser udtrykket også til en fødevarefarve, der opnås ved at karamellisere kulhydrater - især saccharose, glukose, fruktose eller stivelse. Det kommer ind i fødevareindustrien under betegnelsen E150. Derudover ser vi også ofte navne som sugar couverture eller karamelfarve.
Sukkerkuvert eller karamel bruges til at farve eller aromatisere fødevarer og drikkevarer, hvor det er hensigten at opnå en bestemt farve eller smag, for eksempel i coladrikke, whisky, rom, brandy, men også i bagværk eller konfekture. E150-farven produceres i fire forskellige typer, som adskiller sig fra hinanden i den måde, de produceres på, og også i de resulterende egenskaber. Disse varianter findes også i andre produkter såsom saucer, supper, is, buddinger og endda kosmetiske produkter. Selvom det er et naturligt farvestof, har det vist sig, at nogle typer af dette farvestof kan have negative helbredseffekter, hvis det indtages i for store mængder. Derfor er brugen af det begrænset på nogle markeder.