Kaliumsorbat
Andre navne: Kaliumsorbat
Score for skade: 3 (Ufarlige kemikalier)
Kaliumsorbat, også kendt som potassium sorbate, er et kemikalie, der bruges i fødevareindustrien som konserveringsmiddel. Det er kaliumsaltet af sorbinsyre, som i sig selv også er et naturligt konserveringsmiddel. I form af hvide krystaller eller pulver er det lugtfrit og letopløseligt i vand. Det har været brugt i fødevarer siden det 20. århundrede, hvor det blev betragtet som et sikkert og effektivt alternativ til visse syntetiske konserveringsmidler.
Hvilke produkter bruges kaliumsorbat så i? Det er især nyttigt i fødevarer, der har tendens til at blive fordærvet hurtigt. Specifikt kan det findes i mange typer ost, yoghurt, drikkevarer, tørrede frugter, syltetøj, bagværk, is og andre søde produkter. Fordelen ved kaliumsorbat er, at det ikke påvirker smagen, farven eller lugten af den pågældende fødevare. Det hører til kategorien fødevaretilsætningsstoffer med koden E202. Det bruges også i kosmetik- og medicinalindustrien. Selvom det generelt anses for at være sikkert, viser nogle undersøgelser, at det kan forårsage allergiske reaktioner eller hudirritation hos nogle personer.