Kaliumlaktat
Andre navne: Kaliumlactat, kalium-2-hydroxypropanoat, E326
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Kaliumlactat, også kendt som kaliumlactat, kalium-2-hydroxypropanoat eller med koden E326, er et stof, der i vid udstrækning anvendes i fødevareindustrien som konserveringsmiddel, emulgator og surhedsregulerende middel. Det er et hvidt krystallinsk pulver, der er meget udbredt i fødevareindustrien på grund af dets evne til at forhindre væksten af skadelige bakterier og mikroorganismer, især i kødprodukter. Derudover har det også evnen til at øge fødevarernes holdbarhed og stabilisere deres struktur.
Kaliumlaktat anvendes i en lang række produkter, herunder ost, konserves, konfekture, bagværk, salater, grøntsags- og frugtsupper, drikkevarer, is, smør og andre bagte fødevarer. På grund af dets neutraliserende syreindhold bruges det også ofte i drikkevarer, herunder alkohol. I kosmetik bruges kaliumlaktat i badesalt og andre badeprodukter på grund af dets fugtgivende egenskaber. På trods af den udbredte anvendelse kan nogle personer opleve vedvarende allergiske reaktioner eller hudirritation. De fleste sundhedsundersøgelser bekræfter dog, at kaliumlaktat er sikkert at bruge i fødevarer og kosmetik.