Kaliumjodid
Andre navne: Kaliumjodid, E917, Kaliumjodid
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Kaliumjodid, også kendt som Potassium iodide, E917 eller Kalium iodide, er et kemikalie, der bruges i fødevarer, medicin og industri. Det er et hvidt, lugtfrit krystallinsk stof, som er letopløseligt i vand. Det har en specifik bitter smag.
I fødevareindustrien bruges kaliumjodid, kaldet E917, som stabilisator, emulgator, fortykningsmiddel og surhedsregulerende middel. Det er en bestanddel af nogle bagværk, oste, mejeriprodukter og endda pulversupper. Det kan også findes i nogle mineralvande. Kaliumjodid tilsættes også til salt for at gøre det jodiseret, hvilket er vigtigt for en korrekt skjoldbruskkirtelfunktion. I medicinalindustrien bruges kaliumiodid til fremstilling af lægemidler til behandling af sygdomme, der er forbundet med jodmangel i kroppen, såsom nogle former for hypothyroidisme. I byggeindustrien er kaliumjodid en komponent i nogle blandinger, der bruges til at beskytte beton mod frost. I tilfælde af atomulykker distribueres kaliumjodid til befolkningen som en forebyggende foranstaltning mod absorption af radioaktivt jod.