Kaliumcitrat
Andre navne: Kaliumcitrat, trikaliumcitrat, E332
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Kaliumcitrat, også kendt som kaliumcitrat eller trikaliumcitrat, er et farveløst, krystallinsk stof med en sød smag og høj opløselighed i vand. Det er en forbindelse af kalium og citronsyre, som bruges i fødevareindustrien som surhedsregulerende og stabiliserende middel under betegnelsen E332. Det bruges blandt andet også i medicin, især til at reducere risikoen for dannelse af nyresten.
Kaliumcitrat tilsættes en lang række fødevarer og drikkevarer, f.eks. coladrikke, tørrede mejeriprodukter, slik, sennep, is, vin eller yoghurt. Dets funktion er at forhindre ændringer i fødevarernes egenskaber under opbevaring og hjælper med at stabilisere farve og smag. Da det er citronsyrens kaliumsalt, er citratkalium i stand til at hæve kaliumniveauet i blodet - så det er et vigtigt tilskud til folk med lavt kaliumniveau. Samtidig har det også nogle terapeutiske virkninger, for eksempel kan det lindre symptomerne på reumatoid arthritis eller nogle funktionelle gastrointestinale lidelser.