Kalciumsulfat
Andre navne: Kalciumsulfat
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Calciumsulfat, også kendt som calciumsulfat, er en kemisk forbindelse, der er et af de mest forekommende mineraler i jordskorpen. Det er et hvidt eller farveløst krystallinsk stof, der er opløseligt i vand og også meget varmestabilt. Calciumsulfat forekommer naturligt i tre grundlæggende former, nemlig som anhydrit (vandfrit), gipsit (med to vandmolekyler) eller gips (med to vandmolekyler og i form af meget fine, gennemsigtige krystaller).
Calciumsulfat bruges i mange industrier og produkter. I fødevareindustrien bruges det som fødevaretilsætningsstof E516, der regulerer surhedsgraden og fungerer som stabilisator. Det er almindeligt forekommende i f.eks. bagværk, pasta, konfekture, men også i nogle typer ost. Calciumsulfat har en meget vigtig anvendelse i byggebranchen. Her fungerer det som et grundlæggende råmateriale til produktion af gipsplader, gips af paris og gips af paris. Det har også stor betydning i den keramiske industri til fremstilling af glasurer og keramiske emaljer. Inden for medicin bruges calciumsulfat til at erstatte knoglevæv ved forskellige kirurgiske indgreb. Fordelen er, at det gradvist opløses og erstattes af nydannet knogle.