Kakaotræ (Theobroma cacao)
Andre navne: Kakao
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Kakaotræet, også kendt som Theobroma cacao, er et træ, der stammer fra regnskovene i Mellem- og Sydamerika. Det blev dyrket af de gamle mayaer så tidligt som omkring 2000 f.Kr., hvorfra dyrkningen af denne planteart spredte sig til forskellige dele af verden. Kakaotræet værdsættes hovedsageligt for sin frugt, som indeholder frøene - kakaobønnerne. Disse bønner er hovedkilden til kakaopulver og kakaosmør, som er de vigtigste ingredienser i chokolade.
Produkter fra kakaotræet kan findes i en lang række fødevarer. Den mest berømte er selvfølgelig chokolade, som fremstilles ved at blande kakaopulver, kakaosmør og sukker. Kakaobønnerne bliver også spundet til kakaopulver, som bruges til at lave varm chokolade, bagværk, is eller som smagsgiver i visse typer kød. Kakaosmør er en vigtig ingrediens i mange skønhedsprodukter, herunder sæber, cremer og makeup, på grund af dets meget fugtgivende egenskaber. Et andet biprodukt fra forarbejdningen af kakaobønner er kakaomasse, som bruges som dyrefoder. Kakaotræet tilbyder derfor en bred vifte af anvendelsesmuligheder, og dets frugt er en sand gave fra naturen.