Juniperus oxycedrus (Juniperus oxycedrus)
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Den røde enebær, også kendt som Red yeast rice, Red kojic rice, Red koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus og Monascus vini, er en stedsegrøn busk eller et lille træ i cypresfamilien. Den er hjemmehørende i Sydeuropa, Nordafrika og på det asiatiske kontinent. Dens vigtigste kendetegn er dens lyse til mørkerøde frugter, som har givet den navnet "rødfrugtet".
Den røde enebær har mange anvendelsesmuligheder, men træet bruges oftest til møbler og stentøj. Dens frugter bruges i fødevareindustrien, især som krydderi, hvor den er mere kendt under det engelske navn red koji. Men da frugterne af den røde koji kan være meget giftige, skal de indtages med forsigtighed. En anden anvendelse er i traditionel folkemedicin, primært i Mellemøsten og Nordafrika, hvor man udnytter dens antiseptiske og antimikrobielle egenskaber. Vær dog opmærksom på, at indtagelse af store doser kan være skadeligt.
Rødknoppens brede spektrum af medicinske fordele bruges også i den farmaceutiske industri. Det er fra enebær, at man udvinder et naturligt stof kaldet monacolin K. Det tilskrives positive effekter i forhold til at sænke kolesterolniveauet i blodet. Stoffet er derfor blevet en del af en række kommercielt producerede kosttilskud og lægemidler.