Jordnød (Arachis hypogaea)
Andre navne: jordnødder, jordnødder, jordnødder, jordnødder, jordnødder
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Jordnødden, bedre kendt som peanut eller jordnød, er en plante, der stammer fra Sydamerika, hvor den blev opdaget for flere tusinde år siden. Det er en etårig urt, der tilhører bælgplantefamilien. Det typiske ved denne plante er dens blomster med lange, tynde stængler, som efter befrugtning modnes i enden i form af underjordiske bælge. De dyrkes mest i tropiske og subtropiske områder, hvor det varme klima bidrager til en ideel modning.
Jordnødder bruges i mange områder af fødevareindustrien. Det mest berømte produkt er helt sikkert jordnøddesmør, som er lavet af ristede jordnødder. Det er især populært i USA, hvor det ofte bruges som sandwichfyld. Jordnødder er også en vigtig ingrediens i nogle typer chokolade og søde barer. Derudover bruges jordnødder også til at lave olie, som kan bruges i varmekrævende madlavning. Den er meget værdsat for sin smag og høje andel af umættede fedtsyrer. Mindre kendt er nok jordnøddemel, som kan bruges som et glutenfrit alternativ til hvedemel. I det vegetariske og veganske køkken bruges jordnødder også til at lave køderstatninger. Sidst, men ikke mindst, kan jordnødder også spises alene, ristede, saltede eller i deres naturlige form.