Japansk tomel (Diospyros kaki)
Andre navne: hurmi kaki, kaki churma, japansk persimmon, sharonfrugt, koreansk mango, honningæble, kinesisk blomme, shitse
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Den japanske tidsel (Diospyros kaki) er et løvfældende træ, der kan blive op til 15 meter højt, og som stammer fra Kina. Den er kendt under mange navne, såsom hurmi kaki, kaki churma, japansk kaki, sharonfrugt, koreansk mango, honningæble, kinesisk blomme og shitse. Dens vigtigste kendetegn er dens frugt. Frugten af den japanske tomel er meget populær i mange køkkener rundt om i verden. Frugtkødet er sødt, delikat aromatisk og ligner nogle gange honning i konsistensen, som er lidt flydende. Frugten er rig på A- og C-vitamin, kalium, mangan og fibre, som er ernæringsmæssigt værdifulde og bidrager til den generelle sundhed.
Japansk tomel bruges i mange produkter. Frugten spises ofte frisk, men den bliver også ofte tørret, syltet, brugt som fyld i bagværk eller lavet til forskellige drikkevarer, herunder vin og likør. Stegte eller grillede stykker af tomel er også populære i mange køkkener, hvor de fungerer som sødt tilbehør til hovedretter. Når frugten er umoden, kan den være lidt bitter i retning af tomel, men når den er moden, bliver den sød, næsten som honning. På den anden side kan skrællen på den japanske tomelo også bruges. Den bruges især til at fremstille klæde og reb.