Japansk ansjos (Engraulis japonicus)
Andre navne: Japansk ansjos, Japansk ansjos, Katakuchi-iwashi
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Den japanske ansjos (Engraulis japonicus) er en lille art af pelagiske fisk, der tilhører familien Engraulididae, bedre kendt som ansjoser. På engelsk findes den under navnet Japanese anchovy. I sit hjemland, Japan, er den kendt som Katakuchi-iwashi. Denne art er udbredt i Stillehavet, især i området omkring Japan, Korea og Kina, hvor den er en vigtig del af fiskeindustrien.
Japansk ansjos er en fremragende proteinkilde og bruges i en lang række produkter på grund af dens høje næringsværdi. Den spises ofte rå, grillet eller stegt, men den bruges også til at lave dashi fiskebouillon, som er et af nøgleelementerne i det japanske køkken. Fisken findes også i et vigtigt japansk produkt kaldet tsukudani, som er en lille fisk kogt i sojasauce og let sødet. Japansk ansjos er også en vigtig ingrediens i den koreanske fermenterede ret myeolchijeot, som minder om fiskepasta. Derudover bruges den også til at fremstille fiskeolie og fiskemel, som er særligt værdsat i fødevare- og husdyrindustrien. Men på grund af dens betydning for fiskeindustrien har den japanske ansjos også problemer med overfiskning, hvilket kan true dens bestand.