Isomalt
Andre navne: E953, 1-O-α-D-Glucopyranosyl-D-mannitol
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Isomalt er en type sødemiddel, der også er kendt under navnene E953 eller 1-O-α-D-Glucopyranosyl-D-mannitol. Dette stof er unikt på grund af dets struktur, som dannes ved at kombinere to sukkerarter - glukose og mannitol. Det er et sødemiddel, der er cirka halvt så sødt som almindeligt sukker, men dets energiværdi er også halvt så høj. Desuden anses dette stof for at være mindre skadeligt for tænderne, fordi det fremmer en neutral pH-værdi i munden og dermed forhindrer huller i tænderne. Isomalt bruges i vid udstrækning i fødevareindustrien, især til fremstilling af konfekture.
De produkter, man kan finde isomalt i, er hovedsageligt forskellige typer konfekture. Isomalt har evnen til at antage forskellige former og konsistenser, hvilket gør det meget populært blandt konditorer. Det bruges f.eks. i slik, tyggegummi, chokolade, cremer, is og andre desserter. Det bruges også i bagværk som kiks og kager, hvor det erstatter almindeligt sukker. Det indgår også i en række diætmadvarer, fordi det har samme sødme som sukrose, men indeholder færre kalorier. Desuden hæver isomalt kun blodsukkerniveauet minimalt, hvilket er en fordel for diabetikere og folk på kulhydratfattige diæter. Sidst, men ikke mindst, er det også en ingrediens i forskellige lægemidler, f.eks. hostemedicin.