Isoleucin
Andre navne: alfa-amino-beta-methyl-n-valeriansyre
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Isoleucin, også kendt som alpha-amino-beta-methyl-n-valeric acid, er en af de tre forgrenede aminosyrer (BCAA) sammen med leucin og valin. Det er en essentiel aminosyre, hvilket betyder, at man skal have isoleucin fra mad eller kosttilskud, fordi kroppen ikke kan syntetisere den. Den udgør cirka 1,8 procent af det samlede protein i menneskekroppen, hvilket er den laveste andel af de tre BCAA'er. Men dets rolle i kroppen er lige så vigtig som de andre BCAA'er, da det er vigtigt for muskelreparation og -vækst, hæmoglobinproduktion, blodsukkerregulering og energi.
Isoleucin bruges ofte som en del af kosttilskud og sportsernæring for at fremme musklernes ydeevne og restitution. Det kan også indgå i forskellige proteinpulvere, -drikke og -barer. Nogle undersøgelser tyder på, at isoleucin kan hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet og også kan understøtte immunforsvaret. Desuden er denne aminosyre en del af medicin til behandling af NAD-balanceforstyrrelser som f.eks. phenylketonuri og ahornsirupsyndrom. I fødevare- og medicinalindustrien bruges isoleucin i bioteknologiske anvendelser som f.eks. ethanolproduktion og som katalysator i produktionen af visse lægemidler. I større doser kan isoleucin også bruges som erstatning for glutamat i fødevarer.