Isoflavoner fra soja
Andre navne: Isoflavoner fra soja
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Sojaisoflavoner, også kendt som soja-isoflavoner, er værdifulde antioxidanter, der primært findes i sojaprodukter. De tilhører gruppen af phytoøstrogener, plantestoffer, der strukturelt ligner menneskelige kønshormoner. De bruges i høj grad inden for kosttilskud og medicin, men de er heller ikke gået ram forbi i fødevare- og kosmetikindustrien.
I fødevareindustrien bruges soja-isoflavoner til at berige forskellige typer produkter, især mejerialternativer som sojamælk, hytteost, yoghurt og is. Derudover findes de også i sojaprodukter som tofu, tempeh, misosuppe og edamame. Disse isoflavoner giver ikke kun fødevarerne deres særlige smag og næringsværdi, men virker også forebyggende mod en række sygdomme. I kosmetik bruges soja-isoflavoner på grund af deres antioxidante og antiinflammatoriske virkning. De kan f.eks. bruges i cremer, serummer, masker eller shampooer til at fremme regenerering af hud og hår. I medicinal- og kosttilskudsindustrien bruges de især for deres positive effekt på menopausale kvinders helbred, hvor de kan lindre nogle uønskede symptomer som hedeture eller søvnløshed.