Invertase
Andre navne: Invertase, beta-fructofuranosidase
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Invertase (også invertase) katalyserer hydrolysen af sukrose (et almindeligt sukker) til fruktose og glukose. Det findes i et stort antal organismer, herunder planter, dyr og simple organismer som bakterier og gær. Den store udbredelse af dette enzym hænger sammen med, at dets substrat, saccharose, er et almindeligt sukker i naturen. Invertase er vigtigt i fremstillingen af fødevarer, hvor det bruges til at producere invertsukker.
Invertmalt, som er produktet af saccharose omdannet af invertase, bruges til at fremstille chokolade, likører og nogle bagværk. Invertase er også uundværlig i honningproduktionen, hvor bierne bruger dette enzym til at omdanne nektar til honning. Ud over fødevareindustrien bruges invertase også i bioteknologien, især i produktionen af bioethanol, hvor forholdet mellem fruktose og glukose i nedbrydningen af sukker kan påvirke effektiviteten af ethanolproduktionen.