Inositol (vitamin B8)
Andre navne: Inositol, vitamin B8
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Inositol, også kendt som vitamin B8, klassificeres almindeligvis som et B-vitamin, selvom det teknisk set ikke er et rigtigt vitamin, fordi kroppen selv er i stand til at danne det. Det spiller en nøglerolle i flere biologiske processer, herunder cellesignalering og insulinregulering. Dets betydning for menneskers sundhed er stor, især for nervesystemet. Lave niveauer af inositol er blevet sat i forbindelse med forskellige psykiske lidelser, herunder depression og spiseforstyrrelser. Mangel på inositol kan også give sig udslag i nedsat leverfunktion, eksem eller høje kolesterolniveauer.
Inositol forekommer naturligt i visse fødevarer som frugt, korn, nødder og frø. Men det bruges også som tilsætningsstof i nogle fødevarer og farmaceutiske produkter. I fødevareindustrien bruges det som et tilsætningsstof til at forbedre teksturen og smagen af fødevarer. I medicinalindustrien er det kendt for sin anvendelse i visse lægemidler til behandling af psykiatriske lidelser, herunder bipolar lidelse eller depression. Det er også ved at blive en komponent i mange kosttilskud, især dem, der er designet til at understøtte kognitiv funktion, nervesystemets sundhed og vægttab.