Hypromellose
Andre navne: Hydroxypropylmethylcellulose, E464
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Hypromellose, også kendt som hydroxypropylmethylcellulose eller fødevaretilsætningsstof E464, er en type cellulose, der er kendetegnet ved en høj grad af renhed og er kemisk modificeret med hydroxypropyl- og methylgrupper. Det er et smagløst og lugtfrit hvidt til cremehvidt pulver, som er opløseligt i vand, men uopløseligt i organiske opløsningsmidler.
Dette stof bruges hovedsageligt i fødevareindustrien som fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator. På grund af dets egenskaber anvendes det i vid udstrækning til produktion af bagværk, konfekture, is, men også i visse drikkevarer som f.eks. instantdrikke. Hypromellose bruges også i den farmaceutiske industri som fyldstof og fugtighedsbevarende middel i tabletter, kapsler og granulater. På grund af dets fremragende filmdannende egenskaber bruges det også til fremstilling af tabletovertræk. Derudover er det også en komponent i mange kosmetiske formuleringer, hvor det fungerer som fugtighedsbevarende middel og stabilisator. E464 anses for at være sikkert og er et EU-godkendt tilsætningsstof uden nogen fastsat maksimumsmængde.