Hvidløg (Allium sativum)
Andre navne: Hvidløg sået
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Hvidløg (Allium sativum), også kendt som sætteløg, er en vigtig ingrediens i mange kulinariske retter og værdsættes ikke kun for sin karakteristiske aromatiske og stærke smag, men også for sine medicinske og sundhedsmæssige fordele. Den stammer oprindeligt fra Centralasien, men takket være dens alsidige anvendelsesmuligheder og lette dyrkning kan den nu findes i haver over hele verden. Hvidløg er en plante i amaryllisfamilien, som ligner løg, porrer og asparges.
Dens stenfrugter (eller 'hoveder') består af en masse små pigge (almindeligvis kaldet 'kvaster'), som er hovedkilden til dens stærke og unikke aroma. Hvidløg er en vigtig ingrediens i mange kulinariske opskrifter over hele verden. Den intense smag er en fast bestanddel i mange saucer som f.eks. hvidløgsaioli eller den populære toum i det arabiske køkken. Knust hvidløg bruges ofte i marinader, garniture, supper og grillede retter. Og selvfølgelig kan den traditionelle hvidløgspålæg, som er populær i mange europæiske køkkener, ikke udelades. Derudover bruges hvidløg i produktionen af visse typer ost, pølser og andre delikatesser. Den skarpe smag og aroma giver således uendelige muligheder for brug i gastronomien. Ud over de kulinariske anvendelser er hvidløg dog også kendt for sine sundhedsmæssige fordele, herunder styrkelse af immunforsvaret og dets gavnlige virkninger på det kardiovaskulære system.