Hornblad (Ceratonia siliqua)
Andre navne: johannesbrød, johannesbrød
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Johannesbrødtræet er en trælignende plante, der stammer fra det østlige Middelhavsområde. Det dyrkes i dag i hele Middelhavsområdet, men også i Californien, Brasilien, Sydafrika og Australien. Den kan blive op til 15 meter høj og er kendt for sine læderagtige, tynde blade og især for sine frugter - mørkebrune bælge med spiselige frø indeni. De har været brugt siden oldtiden som fødekilde for mennesker og husdyr. Bælgene har en behagelig sød smag, der minder om chokolade. Derfor bruges planten ofte som en sund erstatning for chokolade, da den er koffeinfri, har et lavt glykæmisk indeks og er rig på calcium.
Carobfrø har en bred vifte af anvendelsesmuligheder i fødevareindustrien. Bælgene høstes, mens de stadig er grønne, hvorefter de tørres, og frøene afskalles. De forarbejdes derefter til johannesbrødkernemel. Dette pulver bruges som et alternativ til kakaopulver i konfektureindustrien til fremstilling af f.eks. chokoladebarer, slik, kiks, buddinger eller endda is. På grund af carobpulverets søde smag kan produkter fremstillet af det laves med mindre tilsat sukker. En anden fordel er, at det også er glutenfrit, hvilket værdsættes af folk med cøliaki, men også af dem, der følger en rå og vegansk diæt. Sammenlignet med almindelig chokolade indeholder johannesbrød mere protein og mindre fedt og sukker. Det bruges også i medicin til at forebygge knogleskørhed på grund af det høje calciumindhold. Carob bruges også til at fremstille f.eks. sirup eller sunde proteinbarer.