Hirse (Panicum miliaceum)
Andre navne: hirse
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Hirse, også kendt som hirse, er en af de ældste kornsorter, der er blevet dyrket i menneskets historie. Denne kornafgrøde stammer oprindeligt fra Asien og er mest udbredt på stepperne i det nordlige Kina, Rusland og Mongoliet. På grund af dens høje krav til sollys og temperatur, men lave krav til jord og fugt, anses den for at være en meget krævende afgrøde at dyrke. Hirse er rig på mineraler, vitaminer som folsyre, niacin og thiamin og har et højt fiberindhold.
Anvendelsesmulighederne for hirse er meget forskellige - i form af hele korn tilsættes den ofte supper og grød, men den bruges også til at lave mel. Det har en fin tekstur og en behagelig brunlig farve, er glutenfrit og er derfor populært blandt folk med cøliaki og andre glutenintolerancer. Det bruges meget ofte i produktionen af sunde kager, pasta, morgenmadsmüsli og kaffeerstatninger. Hirse er også meget brugt i helsekost, for eksempel i form af flager, der tilsættes yoghurt, müsli og andre morgenmadsmenuer. Takket være det høje protein- og fiberindhold er hirse en populær del af veganeres og vegetarers kost.