Hibiscus sabdariffa (Hibiscus sabdariffa)
Andre navne: Ibisek
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Hibiscus sabdariffa er en løvfældende urt af katostfamilien. Det er en plante, der stammer fra det tropiske Vestafrika, men den vokser i tropiske områder over hele verden. I Tjekkiet dyrkes den hovedsageligt som prydplante, men i de senere år er den også blevet brugt i køkkenet og i produktionen af drikkevarer. Som navnet antyder, er den sudanesiske hibiscus hjemmehørende i Sudan, men i dag findes den næsten overalt i verden. Den sudanesiske hibiscus er især populær for sine mange anvendelsesmuligheder og medicinske egenskaber.
Anvendelsesmulighederne for den sudanesiske hibiscus er virkelig mange. Det er en plante, der er særlig populær i madlavning og drikkevarefremstilling. Hibiscusfrugten høstes i hånden, tørres og forarbejdes yderligere. Den er mest populær som ingrediens i teblandinger, hvor den giver drikken sin karakteristiske syrlige smag og rubinrøde farve. Denne drik er ikke kun populær for sin lækre smag, men også for sine medicinske egenskaber. Faktisk har hibiscus-te en positiv effekt på stofskiftet, hjælper med at sænke kolesterolniveauet i blodet, forbedrer fordøjelsen og har vanddrivende egenskaber. Den tørrede frugt bruges også til at lave "hibiscushonning", som bruges som et naturligt sødemiddel. Den kan også findes i mange fødevarer, f.eks. i marmelade, konfekt eller som farve- og syrningsmiddel i bagværk. Ud over te bruges hibiscus også til at lave frugtsaft og sirup. Tørrede blomster og frugter bruges også i naturkosmetik, især på grund af deres helende virkning på huden.