Havtorn (Hippophae rhaimnoides)
Andre navne: Havtorn
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Havtorn, også kendt som havtorn, er en flerårig løvfældende træagtig plante, der hovedsageligt vokser i Asien og Europa. Dens frugter ligner små appelsiner i udseende og smag. Havtorn er kendt for sine medicinske egenskaber, især for sit høje indhold af C-vitamin, cirka syv gange mere end en appelsin. Ud over C-vitamin indeholder den også betydelige mængder af B-, K- og E-vitamin, essentielle fedtsyrer, antioxidanter og andre vigtige næringsstoffer.
Havtorn kan bruges i mange former og finder anvendelse i mange brancher. Frugterne bruges til at lave juice, sirup, syltetøj, vin og likører. De producerer også en olie af høj kvalitet, som ofte bruges i kosmetik på grund af dens regenererende og fugtgivende egenskaber. Havtornolie har en positiv effekt på hud, hår og negle. Inden for medicin bruges havtorn til at behandle sår og forbrændinger og til at fremme heling og vævsreparation. I den farmaceutiske industri bruges det i produktionen af medicin til at støtte immunforsvaret og kroppens generelle sundhed. Især i asiatiske lande bruges havtorn også til at lave te for at styrke kroppens forsvar. Ud over den indvortes brug anvendes den også i form af salver, cremer og balsam til behandling af forbrændinger, eksem og ar.