Grapefrugt (Citrus paradisi)
Andre navne: grapefrugt, citronmelisse, grape
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Grapefrugt, citronparadistræ eller grape - det er forskellige navne for den ret populære frugt fra Citrus paradisi-træet, som de fleste af os kender som grapefrugt. Denne frugt er verdensberømt for sin karakteristiske søde og syrlige smag og de mange sundhedsmæssige fordele ved at spise den. Grapefrugten stammer oprindeligt fra Barbados, men dyrkes nu i mange områder af verden, især hvor der er subtropisk klima. Frugten er ret stor, normalt 10-15 cm i diameter, og har en meget tyk og aromatisk skal, som kan være grønlig til orange afhængig af modningsgraden. Frugtkødet er normalt gult til let rosa og opdelt i flere segmenter, der ligner en appelsins.
Grapefrugten kan spises rå eller forarbejdes til mange forskellige produkter. Særligt populær er produktionen af frisk grapefrugtjuice, som mange mennesker kan lide for dens forfriskende og unikke smag. Takket være sin karakteristiske smag og aroma bruges grapefrugten også ofte i kulinariske sammenhænge, hvad enten det drejer sig om saften, som tilsættes forskellige retter for at forbedre smagen, eller skallen, som bruges som krydderi. Den bliver også mere og mere populær i kosmetikindustrien, hvor grapefrugtolie bruges i forskellige hudplejeprodukter. Dens særlige duft er også populær i parfume. En anden interessant anvendelse af grapefrugt er i produktionen af marmelade eller confiture. Grapefrugten bruges også i medicin, da den er en rig kilde til C-vitamin og andre vitaminer og mineraler.