Glykoproteiner
Andre navne: Glykoproteiner
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Glykoproteiner er biokemisk vigtige stoffer, der spiller en nøglerolle i mange biologiske processer i kroppen. De er molekyler, der består af proteiner og sukkerenheder. Sidstnævnte er nøglen til mange af glykoproteinernes funktioner, såsom evnen til at genkende og binde specifikke molekyler. Et andet vigtigt aspekt er, at sukkerenhederne i glykoproteiner er i stand til at påvirke deres struktur og dermed deres funktion.
Når det gælder industrielle anvendelser, findes glykoproteiner f.eks. i medicinalindustrien. De bruges i udviklingen af nye lægemidler, især til sygdomme som kræft eller autoimmune sygdomme. De er også en vigtig komponent i produktionen af vacciner, hvor sukkerenhederne på overfladen af glykoproteiner gør det muligt for immunsystemet at blive aktiveret og efterfølgende reagere på sygdommen. I fødevareindustrien anvendes de i forskellige kosttilskud og specialdiæter. I kosmetikindustrien bruges de til fremstilling af cremer, serummer og masker, hvor de har fugtgivende og blødgørende effekter.