Glycerider af sojabønner
Andre navne: Soja-glycerider
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Sojaglycerider eller sojabønneglycerider er en type lipider, der stammer fra sojabønneolie, som udvindes af sojabønnens frø. Denne olie er en kilde til mange lipider, herunder umættede fedtstoffer, essentielle fedtsyrer og phytosteroler. Sojaglycerider er i bund og grund fedtstoffer, der består af tre fedtsyremolekyler bundet til en glycerol. Sojaglycerider er vigtige for ernæringen, fordi de leverer energi til kroppen, er en del af cellemembraner og spiller en nøglerolle i mange biologiske processer.
Sojaglycerider findes nu i mange af vores hverdagsprodukter. De er en almindelig ingrediens i fødevarer som bagværk, chokolade, is, supper, saucer og salatdressinger. På grund af deres sammensætning er de også med til at forbedre teksturen og konsistensen af disse produkter. Men det er ikke kun i fødevareindustrien, at sojaglycerider finder deres anvendelse. De bruges også i vid udstrækning i kosmetikindustrien. De kan findes i hudcremer, shampoo, bodylotion og andre produkter. I kosmetik fungerer sojaglycerider som emulgatorer, der gør det muligt at blande vand- og oliekomponenterne i produktet, og som blødgøringsmidler, der fugter og blødgør huden. Derudover er sojaglycerider også en vigtig ingrediens i nogle farmaceutiske og industrielle produkter.