Glukosider
Andre navne: Glukosider
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Glukosider er typiske repræsentanter for en gruppe af naturlige forbindelser, der er en kombination af sukker og ikke-sukkerkomponenter. Disse halvnaturlige stoffer, som kan findes i en lang række planter, dannes ved at binde en eller flere glukoseenheder til et ikke-sukkersubstrat (aglykon) via en glykosidisk binding. Glukosider er blandt de grundlæggende molekyler i livet og spiller en nøglerolle i mange biologiske processer.
Anvendelsen af glucosider er ret bred. I fødevare- og medicinalindustrien bruges glucosider til at forbedre produkternes smag og aroma, da de nedbrydes til sukker og aromakomponenter under varmebehandling. I sundhedssektoren bruges de derefter som en komponent i mange lægemidler. De er også vigtige i produktionen af visse typer biobrændsel. Et vigtigt glukosid, kendt som amygdalin (findes i kernerne af æbler, abrikoser, ferskner, kirsebær og mange andre frugter), er ved at blive undersøgt for dets potentielle anti-kræftfremkaldende effekter. Derudover er forskellige typer glucosider også en ingrediens i nogle typer øjendråber, cremer og andre kropsplejeprodukter. Uden glukosider ville vores levevilkår altså være markant anderledes.