Glukose (glukose)
Andre navne: α-D-Glucopyranose, Glucosum anhydricum, Dextrose, Saccharum amylaceum
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Glukose, også kendt som α-D-Glucopyranose, Glucosum anhydricum, Dextrose eller Saccharum amylaceum, er et simpelt sukker, der hører til kulhydratgruppen. Det er energikilden for alle celler i menneskekroppen. Det kommer fra frugt og andre søde fødevarer, men også fra dem, der indeholder stivelse (f.eks. kartofler eller korn), da stivelse er en polymer af glukose, dvs. at det består af mange glukosemolekyler, der er forbundet med hinanden. Andre anvendelser findes inden for medicin, til behandling af hypoglykæmi eller til at udføre en oral glukosetolerancetest for at diagnosticere diabetes.
Glukose spiller også en vigtig rolle i fødevareindustrien. Det bruges som sødemiddel i drikkevarer, yoghurt, chokolade, flødeis, is, desserter, frugtmarmelade og mange andre produkter. Det er også kendt som dextrose og er nogle gange skjult i fødevarer under navnet E960. Glukose er også en vigtig ingrediens i sportsdrikke, da det er i stand til hurtigt at genopbygge et fald i blodsukkeret og give hurtig energi. I medicinalindustrien bruges det ofte som grundlag for produktion af medicin.