Gluconsyre
Andre navne: Gluconsyre
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Gluconsyre, også kendt som gluconic acid på engelsk, er en af de vigtigste syrer, der findes i naturen. Denne organiske forbindelse er et ufarligt derivat af glukose, som kemisk set har form som vinsyre. Den anvendes primært i medicinal- og fødevareindustrien. Gluconsyre er generelt anerkendt som sikkert for forbrugerne i de fleste lande rundt om i verden, herunder USA, EU og Tjekkiet.
I fødevareindustrien bruges gluconsyre som surhedsregulerende middel, sekvestreringsmiddel, antioxidant, stabilisator og chelateringsmiddel. Det kan findes i mange forskellige produkter såsom drikkevarer, frugt og grøntsager, konfekture, mejeriprodukter, bagværk og mange andre. Gluconsyre har evnen til at forbedre fødevarers holdbarhed og samtidig deres smag. I den farmaceutiske industri bruges det som en komponent i forskellige lægemidler, herunder calciumgluconat, som gives, når kroppen mangler calcium. Samtidig bruges gluconsyre også i kosmetik, hovedsageligt som en tonende og fugtgivende ingrediens i forskellige lotioner, cremer og serummer. Den reagerer med mineraler og tungmetaller og fjerner dem på den måde fra huden.