Gluconolacton
Andre navne: gluconolacton, E575
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Gluconolacton, også kendt som gluconolacton eller E575, er et naturligt stof, der findes i honning, frugt og vin. Det er et hvidt krystallinsk pulver med meget mild eller ingen smag og lugt. Det er et almindeligt anvendt fødevaretilsætningsstof, der bruges for sin evne til at regulere surhedsgraden og for sine konserverende egenskaber. Gluconolacton er et organisk stof, der gennemgår metaboliske processer i kroppen og udskilles som vand og kuldioxid.
Der findes en række fødevarer og drikkevarer, som tilsættes gluconolacton. Det tilsættes ofte til fødevarer som surhedsregulerende middel, især i fødevarer med lav pH-værdi som f.eks. citronsaftbaserede drikkevarer, is eller bagværk. På grund af dets konserverende egenskaber bruges det også i fermenterede mejeriprodukter som yoghurt. Gluconolacton indgår også i nogle kosmetiske produkter på grund af dets fugtgivende og antioxidante egenskaber. Inden for medicinalindustrien er det en ingrediens i stadig mere populære produkter, der understøtter tarmens og fordøjelsens sundhed.