Glucomannan
Andre navne: Amorphophallus Konjac rodpulver
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Glucomannan, også kendt som Amorphophallus Konjac Root Powder, er en naturlig, opløselig fiber, der produceres fra roden af en plante kaldet konjac, som findes i Sydøstasien. Denne fiber har været en vigtig del af traditionel kinesisk medicin og køkken i århundreder, hvor den bruges som fortykningsmiddel, geleringsmiddel eller fødevaretilsætningsstof. Men på grund af sine unikke egenskaber og sundhedsmæssige fordele er glucomannan også ved at finde vej til den vestlige verden.
Oftest finder man glucomannan i kapsler som et kosttilskud til at fremme vægttab. Takket være dets evne til at absorbere store mængder vand, øger det mæthedsfornemmelsen og reducerer kalorieindtaget. Desuden tilsættes glucomannan til nudler og pasta med lavt kalorieindhold, kendt som shirataki-nudler. Man overvejer også dets potentielle bidrag til at regulere blodsukkerniveauet, sænke kolesteroltallet og fremme tarmens sundhed. I den kosmetiske industri bruges glucomannan som en naturlig fugtighedsbevarende og blødgørende ingrediens i hudplejeprodukter. Derudover bruges det effektivt som gelerings- og fortykkelsesmiddel i forskellige farmaceutiske produkter.