Gellangummi
Andre navne: Gellangummi, Gellangummi, E418
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Gellangummi, også kendt som Gellan Gum, Gellan Gum eller E418, er et stof, der bruges som stabilisator, fortykningsmiddel eller emulgator i fødevareindustrien. Det kommer fra bakterien Sphingomonas elodea, som har vist sig at producere dette stof i ferskvand. Struktur Gellangummi er et polysaccharid, der består af sukkerarterne glukose, rhamnose og glucuronsyre. Det er fordelagtigt for fødevareproducenter, fordi stoffet er stabilt over et bredt pH-område og kan modstå høje temperaturer.
Gellangummi, også kaldet E418, kan findes i en lang række fødevareprodukter. Det omfatter yoghurt, fløde, is, ost, drikkevarer, desserter, saucer, supper, syltetøj, gelé og mejeriprodukter. Det spiller også en stor rolle i en glutenfri diæt, da det tilsættes glutenfri fødevarer for at skabe den rette konsistens. Desuden er dette stof godkendt af Verdenssundhedsorganisationen og Den Europæiske Union som et sikkert fødevaretilsætningsstof. Det anses derfor for at være sikkert at indtage. Det bruges også nogle gange i den farmaceutiske industri - for eksempel til at lave kapsler eller som ingrediens i nogle kosmetiske produkter.