Gedemælk
Andre navne: Gedemælk, Caprae Lac
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Gedemælk, også kendt under det latinske navn Caprae Lac, har længe været et højt værdsat fødevareprodukt. Dens betydning for menneskets ernæring er ubestridelig, og dens brede anvendelse i produktionen af mange fødevarer er relateret til dette. Det er især nyttigt i gastronomisektoren, hvor det er en vigtig bestanddel af mange specialiteter.
Traditionelle gedemælksprodukter omfatter utvivlsomt gedeost. Den er populær på grund af sin specifikke og intense aroma. Der findes mange typer gedeost, fra frisk til lagret, som varierer i produktionsteknologi, smag og konsistens. Gedemælk bruges også til at lave yoghurt og hytteost, som er rige på protein og har en mild og forfriskende smag. Sidst, men ikke mindst, bruges gedemælk til at fremstille mælkedrikke, is, chokolade og kosmetiske produkter som cremer, sæber og shampoo.
I de senere år er gedemælk også blevet mere og mere populær i kosten hos mennesker, der lider af allergi. På grund af dens lette fordøjelighed og afbalancerede næringsforhold anbefales den også til babymad eller som en del af et kosttilskud. De sundhedsmæssige fordele ved gedemælk udvider derfor dens anvendelse ud over konventionel fødevareproduktion.