Garcinia cambogia (Garcinia cambogia)
Andre navne: Malabar tamarind, Malabar tamarind, Vriksha amla, Goraka
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Garcinia cambogia er navnet på frugten, som vokser på et op til 30 meter højt træ og stammer fra Sydøstasien og Vest- og Centralafrika. Andre navne for denne frugt er Malabar tamarind, Malabar tamarind, Vriksha amla og Goraka. Det vigtigste plantestof i frugten er hydroxycitronsyre (HCA), som tilskrives en række gavnlige virkninger på menneskers sundhed, herunder virkninger på fedtmetabolismen.
Den vigtigste anvendelse af den cambodjanske garcinia cambogia er til fremstilling af kosttilskud. På grund af tilstedeværelsen af hydroxycitronsyre anses den for at være et potentielt vægttabsmiddel. Syren siges at have evnen til at bremse processen med at omdanne sukker til fedt i kroppen, samtidig med at den øger serotoninniveauet, hvilket kan føre til en reduktion i trangen til søde sager. Ud over kosttilskud bruges garcinia cambogia også i gastronomien. Frugterne har en syrlig smag og er populære i det asiatiske køkken, hvor de bl.a. bruges som krydderi i traditionelle retter eller i saucer. De bruges også til at lave forskellige drikke, såsom juice. Selvom frugten primært bruges for sine sundhedsmæssige fordele og smager bedre, når den er forarbejdet, spiser nogle kulturer den også i sin rå form.