Galganum (Alpinia officinarum)
Andre navne: galbanum, alpin, galanga, thailandsk ingefær, siamesisk ingefær, kalkan, galgant, galangal
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Galbanum, også kendt som almindelig galganum, alpinia, galanga, thai-ingefær, siamesisk ingefær, kalkan, galgant eller galangal, er en plante i familie med ingefær, som stammer fra Sydøstasien. Dens karakteristiske træk er dens kødfulde jordstængler med en karakteristisk aroma - der minder om en blanding af kardemomme og ingefær. På grund af denne særlige smag og aroma bruges den meget i madlavning, især i det thailandske og indonesiske køkken.
På grund af sin unikke smag og aroma bruges Galganum officinalis i mange produkter. I det traditionelle asiatiske køkken bruges den ofte i tilberedningen af krydrede saucer, supper og karryretter. Det er en vigtig ingrediens i thailandsk tom kha gai-suppe og indonesisk satay. Galbanum bruges også i fremstillingen af visse typer thailandske nudler. Ud over de kulinariske anvendelser bruges medicinsk galbanum også i medicin for sine antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. Dens rhizom bruges også i produktionen af drikkevarer, te eller likører. Galganum kan også findes på markedet i pulverform, som tilsættes til fødevarer. Galganumolie bruges derefter i aromaterapi og parfumeri. I nogle tilfælde anvendes medicinsk galganum også i kosmetik.