Fruktan
Andre navne: Fruktan
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Fruktaner, også kendt som fruktaner, er kulstofholdige polysakkarider, der består af fruktoseenheder bundet sammen af glykosidiske bindinger. Denne gruppe af forbindelser udgør en stor del af lagersukkeret i planter, især græsser, løg og hvidløg. Fruktaner er unikke, fordi de i modsætning til andre polysaccharider absorberes direkte i den øvre del af tarmen og ikke hydrolyseres enzymatisk i tyndtarmen.
Fruktaner bruges ofte i fødevareindustrien, især i bageri og konfekture, hvor de fungerer som naturlige sødestoffer og forbedrer dejens teknologiske egenskaber. De bruges også i produktionen af drikkevarer, is, yoghurt og andre mejeriprodukter. Fruktaner har også præbiotiske egenskaber og indgår derfor ofte i probiotiske kosttilskud. Derudover indgår fruktaner også i nogle kæledyrsfoder, da de har en effekt på at forbedre tarmens mikroflora. På grund af disse egenskaber bruges fruktaner også ofte i kosmetik, især i emulsioner, cremer og ansigtsmasker, hvor de fremmer dannelsen af sund hud. På det seneste er man også begyndt at udforske fruktaner til medicinske formål, især på grund af deres antiinflammatoriske og immunmodulerende effekter.