Fredsselleri (Apium graveolens)
Andre navne: selleri, knoldselleri, selleri, myrra, sump tidsel, apich, lykkeplante, selleri, knoldselleri, selleri, selleri
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Selleri, også kendt under navnene selleri, knoldselleri, selleri, knoldselleri, selleri, selleri, knoldselleri, selleri, knoldselleri, selleri eller selleri, er en toårig urt i sellerifamilien. Selleri er populær i mange køkkener verden over på grund af sin karakteristiske aroma og smag. Den stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, men dyrkes nu næsten overalt. Ud over at være et behageligt krydderi har den stor næringsværdi - den indeholder f.eks. en masse K-vitamin, men også C-vitamin, B6-vitamin og andre vitaminer.
De produkter, som selleri forarbejdes til, er meget forskellige. Næsten alle dele af planten bruges i køkkenet, fra roden til bladene. Friske selleriskud og -blade tilsættes salater, supper, saucer og andre retter. Roden (knolden) bruges til at lave sellerisuppe, såkaldt sellericreme, men også som ingrediens i salater, på grillen eller som tilbehør. Selleri er også en del af en berømt fransk grøntsagsblanding kaldet mirepoix (sammen med gulerødder og løg), som er basis for mange saucer og supper. De tørrede sellerifrø bruges til at lave sellerikrydderi, som bl.a. bruges i salte og søde retter. Sellerifrø forarbejdes også til sellerijuice, som er populært i afgiftningsbehandlinger.