FOS (fructo-oligosaccharider)
Andre navne: Oligofructose, oligofructan
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
FOS, eller frukto-oligosakkarider, er en specifik gruppe af præbiotiske fibre, som bidrager til, at vores fordøjelsessystem fungerer korrekt. Fructo-oligosaccharider er naturligt til stede i vores kost, fordi de findes i frugt og grøntsager som selleri, hvedemel, bananer, løg, hvidløg og porrer. Deres navn kommer af, at de består af fruktoseenheder - nærmere bestemt op til 2-60 enheder. Selvom disse stoffer er kulhydrater, har menneskekroppen ikke enzymerne til at fordøje dem, så de passerer ufordøjet til tyktarmen, hvor de metaboliseres af tarmens mikroflora.
Fructo-oligosaccharider bruges i fødevareindustrien, hvor de ikke kun tilsættes som sundhedsfremmende ingredienser, men også som naturlige sødestoffer. De indgår i produktionen af yoghurt, kefir, mælk, frugtdrikke, men findes også i bagværk og slik. Takket være deres egenskaber har de en positiv effekt på helbredet. For eksempel hjælper de med naturligt at sænke kolesterolniveauet i blodet, stimulere immunforsvaret, fremme optagelsen af calcium og magnesium og, vigtigst af alt for mange mennesker, bidrage til vægttab og opretholdelse af optimale kropsproportioner. Ikke desto mindre skal man sørge for at indtage dem i rimelige mængder, da overdreven indtagelse kan forårsage fordøjelsesproblemer i form af diarré eller oppustethed.